
Diety niskowęglowodanowe cieszą się sporą sławą wśród osób chcących schudnąć. Dieta low carb czyli zawierająca ograniczoną ilość węglowodanów na rzecz zwiększonej ilości tłuszczu i białka jest jedną z nich. Cechuje się ona przejrzystymi zasadami, których przestrzeganie ma spowodować spalanie naszej tkanki tłuszczowej.
Zasady diety low carb
W zależności od źródeł ilość węglowodanów w codziennej diecie powinna stanowić od 15% do 30% podaży energetycznej, zwiększony natomiast powinien zostać udział tłuszczu (50-60%%) i białka (20-30%).
Dieta niskowęglowodanowa opiera się przede wszystkim na:
- jajach,
- mięsach,
- rybach (w szczególności tłustych jak łosoś, makrela, halibut, pstrąg),
- nabiale (mascarpone, sery pleśniowe, śmietana, twaróg, jogurty greckie),
- olejach (kokosowym, rzepakowym, lnianym, oliwie z oliwek),
- tłuszczach zwierzęcych (smalcu itd.),
- orzechach i nasionach,
- awokado,
- warzywach nisko-skrobiowych – pomidorach, ogórkach, rzodkiewce, cukinii, papryce, sałacie, brokułach itp.
- dopuszcza ona również owoce o niskim indeksie glikemicznym oraz węglowodany złożone takie jak rośliny strączkowe, produkty zbożowe, kasze, ryże itd.
Efekty diety
1. Zrzucenie zbędnych kilogramów – w przypadku umiejętnego przeprowadzenia diety oraz wyjścia z niej.
2. Lepsze samopoczucie, więcej energii, podniesiona witalność.
3. Zwiększona ilość tłuszczów jako źródła energii przyczynia się do sprawniejszego funkcjonowania mózgu.
4. Poprawa wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Dieta low carb stanowi szybki i skuteczny sposób na redukcję zbędnych kilogramów. Niesie jednak spore ryzyko efektu jojo w przypadku nieumiejętnego wyjścia z diety i nagłego powrotu do spożywania znacznej ilości węglowodanów.
