Pyszne i sprawdzone przez nas przepisy na zdrowe słodycze z wykorzystaniem masła orzechowego.
Pokochasz je od pierwszego kęsa. Do ich przygotowania polecamy nasze masła i kremy orzechowe. Domowe słodkości to zdrowa alternatywa dla przetworzonych sklepowych słodyczy pełnych cukrów prostych, barwników i konserwantów.

Owsiane batoniki z masłem orzechowym

SKŁADNIKI (na ok. 6 sztuk) 

  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g kremu orzechowego Słony Karmel & Crunch 
  • 50 g orzechów włoskich 
  • 50 g migdałów 
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 40-50 ml mleka lub napoju roślinnego np. owsianego 
  • 1 łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE   
  1. Na małym ogniu podgrzej mleko z dodatkiem miodu.
  2. Zdejmij garnek z gazu i dodaj płatki owsiane oraz posiekane orzechy i migdały.
  3. Następnie dodaj masło orzechowe. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Masę wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia na grubość ok. 1 cm.
  5. Wyrównaj wierzch masy, oprósz całość wiórkami kokosowymi i odstaw do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny.
  6. Po upływie czasu masę pokrój na mniejsze kawałki.

Ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady

SKŁADNIKI (na ok. 12 sztuk)

  • 100 g masła
  • 120 g Kremu Orzechowego 100% oryginal
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego lub 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 170 g mąki owsianej
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli morskiej
  • 50 g kropelek czekoladowych lub pokrojonej czekolady
PRZYGOTOWANIE    
  1. Do miski włóż miękkie masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Ubijaj całość przez ok. 5 minut aż masa będzie jaśniejsza i bardziej puszysta. Dodaj jajko, wanilię i ubijaj kolejne 3 minuty.
  2. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę pszenną z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Mieszankę wsyp do ubitej masy i wymieszaj łyżką na jednolitą masę. Dodaj kropelki czekolady i delikatnie wymieszaj.
  3. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 175 stopni C.
  4. Masę wykładaj łyżką na blaszkę (bez uklepywania, masa podczas pieczenia rozpłynie się na boki).
  5. Piecz przez ok. 15 minut, aż na obrzeżach i na wierzchu ciasteczka będą już wypieczone, ale w środku będą jeszcze delikatnie miękkie. Dopiero po ostudzeniu bardziej stwardnieją i zastygną.

Kulki mocy z masłem orzechowym

  • 110 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 łyżki Czekolady Mlecznej
  • 1 łyżka miodu
  • 15 g gorzkiego kakao
  • około 50 ml mleka
  • garść posiekanych orzechów włoskich (można podprażyć na rozgrzanej, suchej patelni)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
PRZYGOTOWANIE 
  1. Wymieszaj płatki owsiane, miód, masło orzechowe, kakao oraz ekstrakt waniliowy.
  2. Dodaj posiekane orzechy oraz wlej stopniowo mleko. Wymieszaj aż do otrzymania dość zwartej konsystencji.
  3. Wstaw do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie z uzyskanej masy formuj kuleczki.

Inspiration: lagrandepiccolacuoca.com , kwestiasmaku.pl , smakinatalerzu.pl

Share

Napisz komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go top