Pyszne i sprawdzone przez nas przepisy na zdrowe słodycze z wykorzystaniem masła orzechowego.
Pokochasz je od pierwszego kęsa. Do ich przygotowania polecamy nasze masła i kremy orzechowe. Domowe słodkości to zdrowa alternatywa dla przetworzonych sklepowych słodyczy pełnych cukrów prostych, barwników i konserwantów.
Owsiane batoniki z masłem orzechowym
SKŁADNIKI (na ok. 6 sztuk)
- 100 g płatków owsianych
- 100 g kremu orzechowego Słony Karmel & Crunch
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów
- 20 g wiórków kokosowych
- 40-50 ml mleka lub napoju roślinnego np. owsianego
- 1 łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE
- Na małym ogniu podgrzej mleko z dodatkiem miodu.
- Zdejmij garnek z gazu i dodaj płatki owsiane oraz posiekane orzechy i migdały.
- Następnie dodaj masło orzechowe. Całość dokładnie wymieszaj.
- Masę wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia na grubość ok. 1 cm.
- Wyrównaj wierzch masy, oprósz całość wiórkami kokosowymi i odstaw do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny.
- Po upływie czasu masę pokrój na mniejsze kawałki.
Ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady
SKŁADNIKI (na ok. 12 sztuk)
- 100 g masła
- 120 g Kremu Orzechowego 100% oryginal
- 150 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego lub 1 łyżka cukru wanilinowego
- 170 g mąki owsianej
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli morskiej
- 50 g kropelek czekoladowych lub pokrojonej czekolady
PRZYGOTOWANIE
- Do miski włóż miękkie masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Ubijaj całość przez ok. 5 minut aż masa będzie jaśniejsza i bardziej puszysta. Dodaj jajko, wanilię i ubijaj kolejne 3 minuty.
- W oddzielnej misce wymieszaj mąkę pszenną z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Mieszankę wsyp do ubitej masy i wymieszaj łyżką na jednolitą masę. Dodaj kropelki czekolady i delikatnie wymieszaj.
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 175 stopni C.
- Masę wykładaj łyżką na blaszkę (bez uklepywania, masa podczas pieczenia rozpłynie się na boki).
- Piecz przez ok. 15 minut, aż na obrzeżach i na wierzchu ciasteczka będą już wypieczone, ale w środku będą jeszcze delikatnie miękkie. Dopiero po ostudzeniu bardziej stwardnieją i zastygną.
Kulki mocy z masłem orzechowym
- 110 g płatków owsianych błyskawicznych
- 2 łyżki Czekolady Mlecznej
- 1 łyżka miodu
- 15 g gorzkiego kakao
- około 50 ml mleka
- garść posiekanych orzechów włoskich (można podprażyć na rozgrzanej, suchej patelni)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
PRZYGOTOWANIE
- Wymieszaj płatki owsiane, miód, masło orzechowe, kakao oraz ekstrakt waniliowy.
- Dodaj posiekane orzechy oraz wlej stopniowo mleko. Wymieszaj aż do otrzymania dość zwartej konsystencji.
- Wstaw do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie z uzyskanej masy formuj kuleczki.
Inspiration: lagrandepiccolacuoca.com , kwestiasmaku.pl , smakinatalerzu.pl