Kiedy wszyscy na około kaszlą i kichają zaczynamy się zastanawiać jak możemy wzmocnić swoją odporność, a tym samym zmniejszyć
prawdopodobieństwo złapania infekcji lub skrócić czas choroby. Na odporność naszego organizmu pracujemy codziennie, a to co spożywamy i jaki prowadzimy tryb życia ma istotny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Istnieją jednak produkty, na które możemy zwrócić szczególną uwagę i włączyć je do swojej diety jeśli chcemy uchronić się przed chorobą lub złagodzić jej przebieg.

Prawidłowe odżywianie podstawą dobrej odporności

Naszą odporność budujemy poprzez codziennie wybory i nawyki. Prawidłowa dieta, która wspomoże nasz organizm w czasie zwiększonej ilości infekcji to taka, która uwzględnia następujące zasady:

  1. Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety i zajmować średnio połowę naszego talerza.
  2. Powinniśmy wybierać produkty zbożowe z pełnego ziarna: pieczywo i makarony z mąki pełnoziarnistej, ryż brązowy oraz kasze.
  3. W naszym jadłospisie pamiętajmy o porcji białka, które znajdziemy w chudym mięsie, rybach, jajach, nabiale, tofu czy roślinach strączkowych.
  4. Nie zapominajmy o zdrowych tłuszczach, które możemy spożywać w postaci oliwy, orzechów czy nasion.

Witaminy

Dieta wzmacniająca odporność powinna być mocno odżywcza i dostarczać nam odpowiedniej ilości witamin. Dlatego tak ważne jest spożywanie właściwej ilości warzyw i owoców. W Twoim menu nie może zabraknąć takich produktów jak: natka pietruszki, papryka, warzywa kapustne czy cytrusy, które dostarczą wit. C. Ma ona działanie antyoksydacyjne oraz stymuluje produkcję komórek układu odpornościowego. Aby nasilić jej działanie nie zapominaj o wit. E, którą znajdziesz przede wszystkim w olejach roślinnych. Kolejną niezwykle istotną witaminą w budowaniu odporności jest wit. D – odpowiedzialna za aktywację komórek uczestniczących w reakcjach odpornościowych, wytwarzanie przeciwciał i regulację odpowiedzi wrodzonej i nabytej układu odpornościowego. I chociaż jest ona syntetyzowana głównie dzięki promieniom słonecznym, możemy znaleźć ją w pożywieniu takim jak: tłuste ryby (łosoś, węgorz, śledź) czy żółtko jaja. W okresie jesienno-zimowym niezbędna jest jednak jej suplementacja.

Cynk i żelazo

Te dwa pierwiastki pełnią istotną rolę w utrzymaniu prawidłowej odporności naszego organizmu. Cynk znajdziemy w chudym mięsie i rybach, nabiale, pełnoziarnistych produktach zbożowych, nasionach roślin strączkowych, jajach oraz nasionach i pestkach. Niedobór żelaza natomiast może prowadzić do anemii oraz być czynnikiem ryzyka zwiększonej podatności na zakażenia. Żelazo znajdziemy w mięsie (głównie w podrobach, wołowinie i cielęcinie), żółtkach jaj, produktach zbożowych (kaszach gruboziarnistych, otrębach, zarodkach pszennych) oraz warzywach (głównie warzywach zielonych czy burakach).

Kwasy omega-3

Kolejnym ważnym elementem naszej diety są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które pełnią istotną rolę w stymulacji naszej odporności. Najważniejszymi kwasami tłuszczowymi omega-3 są kwasy eikozopentaenowy (EPA), dokozoheksaenowy (DHA) oraz ich prekursor kwas alfa-linolenowy (ALA). Nie są one wytwarzane w naszym organizmie, dlatego muszą być dostarczone z pożywieniem. Źródłem EPA i DHA są tłuste ryby morskie, a ich prekursora (ALA) są takie produkty jak: olej lniany, olej rzepakowy, nasiona i olej z konopii, nasiona chia i siemię lniane.

Probiotyki i prebiotyki

Probiotyki to dobre bakterie, które zapewniają prawidłową florę bakteryjną jelit i podnoszą odporność człowieka, zaś prebiotyki to składniki pożywienia, które nie zostają przyswojone w procesie trawienia i są pożywką dla probiotyków.
Prebiotyki chronią organizm przed rozwojem bakterii chorobotwórczych. Produkty bogate w probiotyki: warzywa kiszone (np.kapusta, ogórki),
fermentowane produkty mleczne i bezmleczne (kefir, jogurt), grzyb herbaciany (kombucha), kimchi, piwo oraz wino.
Natomiast do pokarmów bogatych w prebiotyki zaliczamy: czosnek, cykorię, karczochy, szparagi, cebulę, pszenicę, banany, owies, jagody,
topinambur ,liście mniszka lekarskiego, por i rośliny strączkowe.

Jak widać dieta wzmacniająca odporność powinna być przede wszystkim zdrowa i różnorodna. Połowę naszego talerza powinny stanowić warzywa
i owoce, 1/4 produkty zbożowe pełnoziarniste, a drugą 1/4 produkty będące źródłem białka. Nie zapominajmy o włączeniu do swojej diety zdrowych tłuszczy. Jeśli chcemy wzmocnić swoją odporność zrezygnujmy ze spożycia cukru i przetworzonej żywności. Warto pamiętać również o również o produktach, które wyróżniają się szczególnym leczniczym działaniem. W okresie wzmożonych infekcji włącz do swojego jadłospisu czosnek, cytrynę i miód.

Share

Napisz komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go top